Del dette med en venn

torsdag 11. november 2010

11. November 1918 kl 11, Tyskland kapitulerer.

Som nordmann er det ikke hvert år man blir minnet om dette, men 11. november er en helligdag i Belgia, og om man ikke har merket det tidligere på dagen finner man det fort ut når man skal ut til lunsj for å finne seg en matbit. Det viste seg vanskelig i dag, og i striregn og kraftige vindkast var det ikke fristende å lete rundt etter steder, så jeg endte opp hjemme i leiligheten.

Brussel i regnvær
... det føltes sånn

Som det meste i EU er også utdelingen av helligdager preget av politikk og kompromisser, og i EU-kommisjonen er  11 november ingen helligdag (og dermed heller ikke for ansatte i Thorvik). Selv om Tyskland ikke var spesielt kjepphøye i perioden EU’s første traktater ble skrevet, har de etter hvert blitt ganske selvbevisste og var ikke spesielt interesserte i å feire nederlaget i 1918 i all fremtid. 

Tysk revansjelyst

Nå skal det sies at måten dette nederlaget ble inngått på og den etterfølgende Versailles-traktaten, ikke trenger å være et eksempel til etterfølgelse. 11 år senere var Tyskland klare til en ny krig.

 Den annen verdenskrig


Etter denne krigen var de allierte blitt klokere, men alt for mange mennesker fattigere, og vilkårene for varig fred i Europa var i utgangspunktet ikke spesielt lyse. 

Europa 1945
 


Heldigvis hadde de allierte hadde trukket lærdom fra oppgjøret etter første verdenskrig og istedenfor fornedrigelse prøvde de forsiktig frem en ny strategi basert på samarbeid. Det resulterte i at i 1951 ble traktaten om Det europeiske kull- og stålfellesskap undertegnet av erkerivalene Frankrike og Tyskland,  i tillegg til Italia og Belgia, Nederland og Luxembourg. Robert Schuman som fremmet forslaget i 1950 har fått en stor rundkjøring oppkalt etter seg og en egen stein utenfor Berlyamont-bygget. Siden har dette prosjektet utviklet seg til blant annet Det europeiske økonomiske fellesskap (EØF, 1957), Det europeiske fellesskap (EF, 1967) og Den europeiske union (EU, 1992).

Schuman sjøl


Tilbake til nåtiden, minus en dag. I går, den 10. november åpnet Stortinget sitt Europakontor og i egenskap av kontornabo var denne bloggens undertegnede også invitert. Stor stas og fint besøk.

Nå også i Brussel



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar