Del dette med en venn

søndag 7. november 2010

Hverdagslige sysler

Det er på tide å skrive litt om hverdagen igjen – dere må jo tro vi er på en litt lang ferie her! Det er vi jo nesten også, men fem dager i uken har vi tilpasset oss en kontinental arbeidsuke, som innebærer:

Sen ”oppstart”, dvs i 9-tida er det vanlig å komme på jobb,  i 10-tida, er det dags for en ”fika”, gjerne i kafeteriaen, der de lager en supergod cappuccino! Ikke før tidligst i 13-tida begynner mine kollegaer å tenke på lunsj. Flere stikker da av gårde til treningssenteret, andre møter venner/ektefelle for en matbit på en av de veldig mange lunsjstedene her i Brussel. Lunsjen tar fort godt over én time, uten at noen gjør noe ut av det, fordi: man er gjerne på jobb til i hvert fall til 18-tida.

Jeg trives veldig godt i jobben i kommisjonen. Det er spennende kollegaer å jobbe sammen med, og problemstillingene er både relevante med tanke på jobben i OED, samt at det er annerledes å jobbe på bistandsiden. EU-kommisjonen er en stor og byråkratisk organisasjon, som det er interessant å få jobbe for, og så møter jeg utrolig mange interessant mennesker her. (Det må også nevnes at utsikten fra kontoret ikke kan klages på: 11 etasje, med panoramautsikt over store deler av Brussel). Les mer om hva avdelingen min sysler med her.


Tror ikke vi har skrevet så mye om den belgiske hverdagen i bloggen enda, så jeg tenkte jeg skulle prøve meg på en liten oversikt, så kan det hende vi følger opp dette mer en annen gang. 

Belgia, og Brussel, er dominert av de kulturelle, språklige og økonomiske forskjellene mellom regionene. I Flandern snakker de flamsk (en nederlandsk dialekt), i Vallonia fransk og i Øst-Vallonia tysk (1 prosent). Brussel er en egen region, hvor både fransk og flamsk er offisielle språk – men hovedsakelig snakker 95 prosent fransk her. Arbeidsledigheten i Belgia er stor, til tross for generelt høyt velferdsnivå.
Det som kanskje preger landet mest er at Belgia har vært uten regjering etter valget i juni i år. Landet er delt i to stadig mer splittede politiske fløyer, den ene flamsk- og den andre fransk­talende. I juli overtok Belgia EU-formannskapet, med en forretningsregjering. Samtalene om å danne regjering pågår enda. 

Filmen under gir et godt inntrykk av Belgia!
Ha en fin uke!

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar